Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

8/06/2015 12:00:00 μ.μ.
Στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ1, που θεωρείται σφραγίδα κάθε τηλεοπτικού σταθµού -όπως και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων- οι γνωστοί δημοσιογράφοι Γιάννης Δάρρας και Μαριλένα Κατσίμη παρουσιάζουν και αναλύουν καθημερινά (8-10 π.μ.) όλη την πολιτική, οικονομική, εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα. Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο ert.gr μιλούν για το μεγάλο στοίχημα της ΕΡΤ για αξιόπιστη ενημέρωση.
 

Για τον τρόπο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, τα νούμερα τηλεθέασης, τα μηνύματα του κοινού που δέχονται καθημερινά αλλά και για το όραμα που έχουν για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης, μιλούν ο Γιάννης Δάρρας και η Μαριλένα Κατσίμη στο ert.gr και την Τζένη Χαραλαμπίδου.

1) Η ΕΡΤ επέστρεψε βάζοντας στόχο την αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση. Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα;

Γιάννης Δάρρας: Η ΕΡΤ μέχρι το βίαιο κλείσιμο της το 2013, ανεξάρτητα από την τηλεθέαση, δεν νομίζω ότι είχε ποτέ θέμα αξιοπιστίας: με την έννοια της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και της σοβαρότητας με την οποία μια Δημόσια Τηλεόραση οφείλει να «θεραπεύει» την ενημέρωση. Η όποια αμφισβήτηση κατά καιρούς ήταν πάντα απόρροια του βαθμού εξάρτησης που είχε από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Το στοίχημα λοιπόν με την επαναλειτουργία της είναι, νομίζω, η ανεξαρτησία προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο της ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δηλαδή να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και άρα τα συμφέροντα των πολιτών. Σε αυτό τον σκοπό πρέπει να στρατευθούμε όλοι. Και εμείς οι δημοσιογράφοι και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά και οι πολίτες που πρέπει να συμμετέχουν και να ασκούν δημιουργική κριτική.

Μαριλένα Κατσίμη: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ΕΡΤ είναι αυτό του πολυφωνικού διαλόγου. Για μένα προσωπικά, που έχω υποστεί τη λογοκρισία στο «πετσί μου» -όταν η εκπομπή που κάναμε με τον Κώστα Αρβανίτη πριν το «μαύρο» κόπηκε στον αέρα- η αντικειμενική ενημέρωση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Κάθε δημοσιογράφος βάζει σαφώς την υπογραφή του σε αυτά που λέει και ρωτάει , όμως το ζητούμενο είναι να κρατούνται οι ισορροπίες. Να ακούγονται όλες οι απόψεις και οι δημοσιογράφοι να παίζουν τον «δικηγόρο του διαβόλου» με όλους τους συνεντευξιαζόμενους.

2) Μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα εκείνων των πρώτων ωρών και της πρώτης ημέρας επαναλειτουργίας της ΕΡΤ μετά το κλείσιμό της στις 11/6/2013.

Γ. Δ.: Τα συναισθήματα τις πρώτες ημέρες ήταν ανάμικτα. Ικανοποίηση για τη δίχρονη διεκδίκηση που πέτυχε το στόχο της, μούδιασμα για την επιστροφή μετά από 18 μήνες στον χώρο δουλειάς, που για πολλά χρόνια ήταν το σπίτι μας, και ταυτόχρονα τόση πολλή δουλειά που δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας ανησυχούσαμε για το πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν άνθρωποι που είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές τα δυο προηγούμενα χρόνια, αλλά όλα αυτά παρακάμφθηκαν από τον επαγγελματικό αυτοματισμό. Σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι καλά που οι επιλογές μου τα προηγούμενα δυο χρόνια υπηρέτησαν το συλλογικό συμφέρον και τις θέσεις εργασίας για όλους. Είναι μια ηθική ικανοποίηση που με γεμίζει δύναμη.

Μ.Κ.: Χαρά και συγκίνηση ένιωσα την πρώτη μέρα που άνοιξε η ΕΡΤ. Οι σφιχτές αγκαλιές και τα φιλιά με τους συναδέλφους που, είτε ήμασταν μαζί αυτά τα δύο χρόνια είτε είχαν χωρίσει οι δρόμοι μας και ξαναβρεθήκαμε στο Ραδιομέγαρο, με έκαναν να νιώθω μια απέραντη ζεστασιά και μια σιγουριά ότι η Δημόσια Τηλεόραση επιστρέφει σπίτι της.

3) Τώρα που έχουν περάσει περίπου 2 μήνες επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, πώς κρίνετε τα πράγματα;

Γ.Δ.: Η ΕΡΤ είναι ένας τεράστιος οργανισμός και θα περάσει αρκετός χρόνος για να επαναλειτουργήσει πλήρως και μάλιστα με τον τρόπο που οι περισσότεροι θέλουμε, δηλαδή χωρίς κάποιες στρεβλώσεις και παθογένειες που στο παρελθόν την έκαναν λιγότερο αποτελεσματική. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Με κάποιο μαγικό τρόπο ωστόσο, η ΕΡΤ, και μέχρι τον Ιούνιο του 2013, φαίνεται ότι λειτουργεί καλύτερα κάτω από πίεση. Η επαναλειτουργία με μόλις 10 μέρες προετοιμασία ήταν ένας άθλος που οφείλεται σε όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και σε αυτούς τους ρυθμούς κινούμαστε ακόμα. Αυτό που καθόρισε το πρόγραμμα το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν η καταιγιστική επικαιρότητα. Το πρώτο κανάλι στοχεύει πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην συνεχή ενημέρωση, κάτι που νομίζω ότι σταδιακά θα επανακαθορίσει τα τηλεοπτικά πράγματα στη χώρα.

Μ.Κ.: Η πολιτική κρίση και οι ραγδαίες εξελίξεις βοήθησαν την ΕΡΤ να ορθοποδήσει με τα νέα δεδομένα. Η δίψα του κόσμου για αξιόπιστη ενημέρωση τον έστρεψε στη Δημόσια Τηλεόραση κι έτσι ανέβηκαν σημαντικά και τα νούμερα. Αυτή είναι μια πρώτη μικρή νίκη. Τώρα νομίζω πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για πιο αντικειμενική ενημέρωση σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά από όλους μας. Νομίζω πάντως ότι τελικά θα βρούμε τον σωστό βηματισμό.

4) Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο κατά την ώρα της εκπομπής σας;

Γ.Δ.: Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το τηλεοπτικό κοινό δείχνει μια διάθεση συμμετοχής ακόμα και συνδιαμόρφωσης του περιεχομένου της ενημέρωσης. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε σε αυτό και το προσπαθούμε καθημερινά. Αυτό που καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό στα μηνύματα των τηλεθεατών είναι μια ανακούφιση που η ΕΡΤ επέστρεψε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ενημέρωση, χωρίς κραυγές και ανούσιες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι αυτό είναι κάτι που έλειψε από τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα στα δυο χρόνια που η ΕΡΤ δεν εξέπεμπε στις συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Μ.Κ.: Τα μηνύματα των τηλεθεατών, πραγματικά, μας δείχνουν αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα μισά μηνύματα που δεχόμαστε μας κάνουν κριτική γιατί θεωρούν ότι είμαστε πολύ σκληροί με την κυβέρνηση, ενώ τα άλλα μισά μας κατηγορούν ότι τους «χαϊδεύουμε». Οπότε, είναι ένα δείγμα που μας λέει ότι μάλλον κάνουμε καλά τη δουλειά μας!

5) Πόσο δύσκολο είναι να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά στην πρωινή ενημερωτική ζώνη όπου όλα είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό;

Γ.Δ.: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερες. Το δυναμικό της ΕΡΤ κάνει τη δουλειά του με επαγγελματισμό, η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε σωστά.

Μ.Κ.: Είμαι στην πρωινή ενημέρωση πάνω από 10 χρόνια και λόγω εμπειρίας, δεν έχω πια το άγχος, αν θα χάσουμε κάτι π.χ., καθώς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνάδελφούς μου, στο κοντρόλ, στο στούντιο, στα «ζωντανά». Αρχή μας στην ΕΡΤ δεν είναι πάντα να βγαίνουμε πρώτοι να πούμε την είδηση αλλά να την πούμε αφού θα την έχουμε διασταυρώσει.

5) Η επιτυχία στα νούμερα τηλεθέασης που η ΕΡΤ κατόρθωσε τόσο γρήγορα να πιάσει από το άνοιγμα της μέχρι σήμερα, που οφείλεται, πιστεύετε;

Γ.Δ.: Η ΕΡΤ έλειψε. Μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και επαγγελματισμό στις απαιτητικές συνθήκες που διαμορφώνει η καταιγιστική επικαιρότητα. Είμαι σίγουρος ότι μέρα με τη μέρα θα κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του τηλεοπτικού κοινού.

Μ.Κ.: Όπως είπα και παραπάνω, η δίψα του κόσμου για αξιόπιστη ενημέρωση τον έστρεψε στη Δημόσια Τηλεόραση, οπότε τα νούμερα τηλεθέασης ανέβηκαν σημαντικά…


6) Παρακολουθείτε καθημερινά τις μετρήσεις τηλεθέασης της εκπομπής σας; Και κατά πόσο πιστεύετε ότι τα νούμερα πρέπει να καθορίζουν το περιεχόμενο μιας (ενημερωτικής) εκπομπής;

Γ.Δ.: Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν κοιτάμε καθόλου τις τηλεθεάσεις, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα των τηλεοπτικών μετρήσεων επιδέχεται κριτικής. Είναι ωστόσο βαθιά μου πεποίθηση ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει να καθορίζεται από τις τηλεθεάσεις. Ο ρόλος της είναι να ενημερώνει με πλουραλισμό, να θέτει ατζέντα, να λειτουργεί παιδευτικά για την κοινωνία, να παρεμβαίνει, να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πληθυσμιακών ομάδων -όσο μικρών και αν είναι.

Μ.Κ.: Ρωτάω τις περισσότερες φορές τον αρχισυντάκτη μου και χαίρομαι όταν πάμε καλά, ενώ προβληματίζομαι όταν τα νούμερα είναι πεσμένα και ψάχνουμε να βρούμε πού οφείλεται το λάθος. Όμως, δεν μου έχουν γίνει εμμονή και συνειδητά θωρακίζω τον εαυτό μου από αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε εμείς ευχαριστημένοι που κάναμε καλή εκπομπή, ακόμα κι αν δεν κάνει μεγάλα νούμερα. Eυτυχώς, στη Δημόσια Τηλεόραση έχουμε αυτή την «πολυτέλεια».

7) Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ακόμα στην ΕΡΤ ώστε να γίνει σεβαστή από όλους, και σε ποιους τομείς;


Γ.Δ.: Η ΕΡΤ πρέπει να θέτει την ατζέντα, να ενημερώνει για θέματα που ο τηλεθεατής δεν βλέπει πουθενά αλλού. Να δίνει φωνή στην κοινωνία και στις ανάγκες της. Αυτή είναι μια διαρκής πάλη και πάντα θα έχουμε να κάνουμε πολλά για να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους.

Μ.Κ.: Μια Δημόσια Τηλεόραση δεν μπορεί να δείχνει μόνο εκπομπές με πολιτικά τραπέζια που δεν κοστίζουν, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ (και λόγω κόστους και λόγω επικαιρότητας, φυσικά). Μια Δημόσια Τηλεόραση χρειάζεται και χρήματα για να αγοραστεί πρόγραμμα και να γίνουν παραγωγές. Το τέλος θα μπορούσε να επιστρέψει στα 4 ευρώ αντί για τρία που πληρώνουμε τώρα, που είναι και το δεύτερο πιο χαμηλό τέλος στην Ευρώπη. Επίσης, μία Δημόσια Τηλεόραση χρειάζεται δυναμικό, το οποίο να αξιολογείται και με βάση τα προσόντα του και με βάση την παραγωγικότητά του, το οποίο να μπορεί και να ανανεώνεται. Τέλος, να γίνεται διαρκής οικονομικός έλεγχος. Η αντικειμενικότητα, ο πλουραλισμός, ο κοινωνικός διάλογος και οι δημόσιες αξίες είναι έννοιες που πρέπει να εγγυάται η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να κατοχυρώνονται με νόμο, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

8) Την περίοδο λίγο πριν το δημοψήφισμα, η ΕΡΤ κατόρθωσε με μαραθώνιους ενημέρωσης σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο να παράξει αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Γι” αυτό και η ΕΡΤ δεν μπήκε στο στόχαστρο του ΕΣΡ, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ποια είναι η συνταγή για αυτή την επιτυχία;

Γ.Δ.: Η μόνη συνταγή είναι η ανεξαρτησία από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μ.Κ.: Η παρουσίαση όλων των απόψεων επιβάλλεται από τους κανονισμούς που διέπουν τις δημόσιες τηλεοράσεις διεθνώς και τον κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να δίνει τον χώρο και τον χρόνο σε όλες τις φωνές από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Κι αυτό προσπαθεί να κάνει.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Πηγή: ert.gr